24-09-2014
Conferinta UITP New York
SECTORUL TRANSPORTULUI PUBLIC DEMONSTREAZĂ, LA SUMMITUL DE LA NEW YORK, CĂ DOREȘTE SĂ ACȚIONEZE ÎMPOTRIVA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

BRUXELLES, 24 SEPTEMBER 2014

Sectorul transportului public a demonstrat ieri (23 septembrie) în fața guvernelor celor mai importante state ale lumii, cu prilejului summitului Națiunilor Unite dedicate schimbărilor climatice de la New York, că are dorința și mijloacele pentru a acționa în raport cu schimbările climatice.

Asociația Internațională de Transport Public – UITP și-a prezentat inițiativa de a dubla cota de piață a transportului public la nivel mondial, până în 2025, ceea ce va duce la o reducere cu 550 de milioane de tone a emisiilor de CO2, în ciuda creșterii numărului de călătorii în zonele urbane. Acesta valoare reprezintă o cantitate echivalentă cu negocierile internaționale legate de schimbările climatice în țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Datorită urbanizării (54% din populația globului locuiește în prezent în orașe) și creșterii economice, se așteaptă ca transportul să fie actorul cel mai important în ceea ce privește nevoia crescândă a omenirii pentru energie. Acest rol este cu atât mai important dacă ținem cont de predicțiile care arată că, în condițiile normale, consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră vor crește cu 50 de procente până în 2030.

Cu prilejul summitului Națiunilor Unite de la New York, UITP a prezentat angajamente și planuri de acțiune a peste 110 dintre membrii săi (companii de transport public din toată lumea) elaborate cu scopul reducerii emisiilor de CO2 în transportul public. Aceasta, în contextual unui angajament mai larg al guvernelor, al companiilor de transport public, al asociațiilor de profil, actorilor din sectorul privat și al organizațiilor societății civile pentru extinderea utilizării transportului public și pentru accelerarea introducerii transportului urban electric.

”Viitorul orașelor noastre arată sumbru dacă nu începem să acționăm împotriva schimbărilor climatice. Nu este o misiune imposibilă, iar societatea civilă și sectorul transportului public sunt gata să sprijine guvernele să atingă în practică obiectivele de la Kyoto” a spus secretarul general al UITP, Alain Flausch.

STP Alba Iulia este singurul operator de transport public din România care se numără printre cele peste 110 companii din lume luate în considerare la elaborarea inițiativei UITP, prezentate ieri la New York. Aceasta se datorează atât realizării primei zone metropolitane de transport public funcționale din România (care a dus, printre altele, la reducerea emisiilor de CO2 prin înlocuirea din trafic a peste 200 de mașini zilnic), exemplu și pentru alte orașe, implementării unor invenții premiate de două ori cu medalii de aur la Salonul de la Geneva având ca rezultat reducerea emisiilor, cât și planurilor de viitor care vizează achiziționarea în următorii ani a unor autobuze electrice. STP Alba Iulia este membru UITP din 2007, iar anul acesta, operatorul din Alba Iulia a găzduit Forumul de Mobilitate Urbană la care a participat secretarul general al organizației, Alain Flausch.

Notă către editorii publicațiilor: Asociația Internațională de Transport Public - UITP este singura rețea intenațională care adduce împreună autorități și operatori, institute de știință și cercetare și furnizori de servicii legate de industria transporturilor. UITP are în prezent membri din 92 de țări și se consideră avocatul global al transportului public și al inovațiilor din acest sector.